Top Mobile Ad
×

+923099878757 Customer Support

SOILAGE types and prodction technology

SOILAGE types and prodction technology
SOILAGE types and prodction technology

Silage:

Silage is a type of fodder made from green foliage crops which have been preserved by fermentation to the point of acidification. It can be fed to cattle, sheep and other such ruminants (cud-chewing animals). The fermentation and storage process is called ensilage, ensiling or silaging. Silage is usually made from grass crops, including maize, sorghum or other cereals, using the entire green plant (not just the grain). Silage can be made from many field crops, and special terms may be used depending on type: oatlage for oats, haylage for alfalfa (haylage may also refer to high dry matter silage made from hay).

Important crops for making silage:

The following crops are important for making silage.

Corn

Millet

Oats

Evergreen

 

Making fodder silage:

Silage can be made from green fodder. The fodder is stored in a pit or bunker for 40 to 45 days in the absence of oxygen. One way to make silage is to make lumps of shredded fodder by machine and then seal the lumps inside a polythene sheet. Silage has the following benefits.

The fodder is stored for a long time.

During silage formation, some chemical changes take place inside the fodder which makes the fodder digested quickly.

Silage has a pleasant taste which is eaten with relish by the animals and the loss of fodder is significantly reduced. Silage is the only way to preserve fodder that is possible even in the rainy season.

:سائیلج

 

 

سدا بہار •

 

چارے کا سائیلج بنانا

سائیلیج یعنی چارے کا اچار یا خمیره چاره سبز چارہ سے تیار کیا جاسکتا ہے Û” چارے Ú©Ùˆ کسی Ú¯Ú‘Ú¾Û’ یا بنکر وغیرہ میں آکسیجن Ú©ÛŒ غیر موجودگی میں 40 تا 45 دن Ú©Û’ لیے بند کر دیا جاتا ہے Û” سائیلج بنانے کا ایک طریقہ یہ بھی ہے کہ کترے ہوۓ چارے Ú©ÛŒ بذریعہ مشین گانٹھیں بنائی جاتی ہیں اور پھر ان گانٹھوں Ú©Ùˆ پولی تھین Ú©ÛŒ شیٹ Ú©Û’ اندر سیل بند کر دیا جاتا ہے۔سائیلج Ú©Û’ درج ذیل فوائد ہیں۔ 

چارہ لمبے عرصے تک محفوظ ہو جاتا ہے۔ •

سائیلج بننے Ú©Û’ دوران چارے Ú©Û’ اندر Ú©Ú†Ú¾ ایسی کیمیائی تبدیلیاں رونما ہوتی ہیں جن سے چارہ زود ہضم ہو جا تا ہے۔ •

سائلیج خوش ذائقہ ہوتا ہے جسے جانور شوق سے کھاتے ہیں اور چارے Ú©Û’ ضیاع میں نمایاں Ú©Ù…ÛŒ Ø¢ جاتی ہے۔ سائلیج چارے Ú©Ùˆ محفوظ کرنے کا واحد طریقہ ہے جو کہ موسم برسات میں بھی •

ممکن ہے ۔